Hangi sıklıkta olduğu önemli değil ama kitap okuyorsanız, okumayı seviyorsanız muhtemelen sizinle aynı sıkıntıları paylaşıyor olabiliriz. Ya da okumaya yeni başlayacaksanız zaten orada durun ki okumaya başladıktan sonra bizimle ortak sorunlarınız olmasın. Önce bu videoyu izleyin. Bu ortak sıkıntılarımıza çözüm olarak ben nasıl bir yol izliyorum bundan bahsedeceğim. Ve kullandığım sistemi de sizinle paylaşacağım.
Peki nedir bu ortak olabilecek sorunlar?
Özellikle bir miktar kitaba sahipseniz ve mütevazi bir kütüphaneniz oluşmaya başladıysa o kitapların takibi zorlaşıyor. Şu kitap var mıydı? Neredeydi? Buraya koymuştum ama yok gibi söylemler çıkmaya başlıyor.
Ya da birkaç video öncesinde değindiğim bir konu vardı. Okuyoruz, öğreniyoruz ama kısa bir süre sonra tüm okuyup öğrendiklerimizi unutuyoruz. Hatta unutma eğrisi teorisi okuduktan 20 dakika sonra %40’ını, 30 gün sonra ise %80’ni unuttuğumuzu gösteriyordu bize.
Ya da bir başka sorun ne kadar cömert bir insan olursanız olun mevzu bahis kitap olduğunda cimrileşmek kaçınılmaz olabiliyor. Ama buna rağmen bazen istisna da olsa kitapları ödünç verebiliyoruz. Peki kime verdik, ne zaman verdik, geri geldi mi? Bakın bu sorular bir kitapsever için bir panik atak durumuna sebep olabilir.
Aslına bakarsanız bu soruları, bu sorunları daha doğrusu çoğaltmak mümkün ama öz de söylemek istediğim kitapları ve okuma işini daha düzenli ve verimli hale getirmek için bir sistem kurmamızın yararlı olabileceği.
Ama bu sistemi kurarken sadece kütüphanemdeki kitap adlarını görebileceğim bir kitap listesi değil de o bahsettiğim unutma eğrisini de terse çevirmeye yardımcı olacak çok yönlü bir sistem olmalı. Ben bana iyi gelen bir sistem hazırladım ve aslında kullandıkça da gelişmeye devam ediyor.
Bu sistemde kitapların bir dijital arşivini oluşturup, kitapları ve okuma durumlarımı takip etmemin yanı sıra “ya okuduklarımı hiç hatırlamıyorum” sorununa çözüm olarak o not alma, tekrar etme meselelerine de dokunmuş oluyorum. Bugün bu sistemi anlatacağım. Şimdi notion’a geçelim ve adım adım inceleyelim.
…
Tüm bu çalışmanın daha da verimli sonuç vermesi için haftada bir yarım saat ayırarak hazırladığınız bu sayfalardan birine rast gele göz atmak ve bunu rutinlerinize eklemek de o okuduklarınız tekrarlar sonucunda daha fazla kalıcı öğrenilmesi konusunda katkı sağlayacaktır.
Eğer henüz bir notion’ınız yoksa açıklamalardaki link üzerinden kullanmaya başlayabilirsiniz.
Ayrıca bu videoda üzerine çalıştığımız Tema’nın boş halinin linkini de aşağıda paylaşıyorum. Alıp kendinize özel hale getirip kullanmaya başlayabilirsiniz.
Hani hangi sıklıkta olduğu önemli değil ama kitap okuyorsanız, okumayı seviyorsanız muhtemelen sizinle aynı sıkıntıları paylaşıyor olabiliriz demiştim ya. Böylece bu videoda bu muhtemel ortak sorunumuza ortak bir çözüm üretmiş de olabiliriz.